Hartproblemen

Lekkende hartklep en hartruis

Lekkende hartklep bij de hond

Een lekkende hartklep bij de hond, ook wel mitralisinsufficiëntie genoemd, is de meest voorkomende hartaandoening bij honden. In 85% van de gevallen is er sprake van een lekkende hartklep. Het komt vaker voor bij de kleine tot middelgrote rassen en ook meer bij reuen dan bij teefjes. Wanneer er sprake is van een lekkende hartklep, dan lekt er bij elke hartslag bloed terug door de hartklep. Dit zorgt voor een verstoorde bloeddoorstroming. Met een stethoscoop is dit hoorbaar als een hartruis.

Hartruis bij de hond

Wat is de oorzaak van hartruis bij de hond? Hartkleppen zijn normaliter glad. Wanneer de kleppen sluiten, komen ze perfect tegenover elkaar te liggen en laten ze geen bloed meer door. Als de kleppen vervormen en niet meer goed sluiten, heet dat hartklepinsufficiëntie. Telkens wanneer het hart samentrekt zal er bloed terugstromen, tegen de richting van de normale bloedstroom in. Door deze lekkage is het hart minder goed in staat om het bloed efficiënt rond te pompen. Meestal gaat het om de mitralisklep (linker hartkleppen), maar ook de andere kleppen kunnen betrokken zijn. Hierdoor ontstaat een hartruis bij de hond. Hoewel een hartruis onschuldig klinkt, is het toch een hartziekte die om behandeling vraagt. Een hart met een hartruis functioneert niet zoals een gezond hart dat doet. Er kunnen jaren voorbijgaan voordat klachten zoals benauwdheid, hoesten, futloosheid en conditieverlies beginnen. Jaren waarin de hartziekte ongemerkt erger wordt. Het stadium waarin de hond nog geen klachten heeft, maar waar behandeling al wel zinvol is, wordt stadium B2 genoemd.

Hieronder een audio fragment van een hart met hartruis (ongezond hart).

Hieronder een audio fragment van een gezond hart.

Levensverwachting hond met hartruis

Honden genezen meestal niet van hun hartaandoening. Toch is er ook goed nieuws: met de juiste behandeling op het juiste moment - vanaf stadium B2 - kunnen jullie samen nog vele mooie momenten beleven. Wereldwijd onderzoek, de EPIC-studie, heeft namelijk aangetoond dat je hond 15 maanden langer zonder klachten kan leven. Dit is het geval wanneer er op tijd gestart wordt met de behandeling: in stadium B2 wanneer de hond nog geen waarneembare klachten heeft maar wel al ziek is. Door tijdige behandeling kunnen klachten zoals hoesten, benauwdheid, futloosheid en conditieverlies gemiddeld 15 maanden worden uitgesteld.

Over de behandeling

Als je dierenarts een hartziekte vermoedt of heeft geconstateerd

  • Maak een afspraak voor vervolgonderzoek
  • Start met de medicijnen als de hartziekte gevorderd is (stadium B2)
  • Plan regelmatige controle als de hond nog in de eerste fase is (B1).

Door deze tips te volgen streef je naar een goede levensverwachting van een hond met hartruis.

Zo herken je hartproblemen

Merk je dat je hond zich anders gedraagt, slechter eet of gewoonweg minder fit is? Bekijk dan de ziekteverschijnselen die zich voordoen bij hartproblemen.